پیپت Pipettes

پیپت Pipettes

پیپت­ های مختلفی در بازار موجود هستند که هر کدام برای کار خاصی در نظر گرفته شده است. به طور کلی پیپت­ها به دو دسته تقسیم می­شوند:

  • پیپت­ های حجمی (volumetric) یا انتقالی (transfer)
  • پیپت­ های مدرج (graduated) یا اندازه­گیری (measuring)

پیپت­ های انتقالی (transfer) خود به دو دسته تقسیم می­شوند:

الف) پیپت­ های حجمی (volumetric pipettes): برای انتقال حجم مشخص از مایع

طراحی شده­اند، این پیپت­­ ها دارای یک حباب (bulb) در وسط یک لوله استوانه ­ای شکل

می ­باشند.

علامت کالیبراسیون بر روی قسمت بالایی آن حک شده است و قسمت پائینی لوله به یک لوله باریک ختم می­شود، سوراخ خروجی پیپت باید به قدر کافی تنگ باشد تا از جریان سریع مایع و تخلیه ناقص پیپت که باعث خطا می­شود، جلوگیری شود.

پیپت ­های حجمی (volumetric) برای انتقال صحیح یک حجم ثابت کالیبره شده­ اند

و برای رقیق کردن محلول، ساختن استاندارد، حل کردن سرم­های کنترل، انتقال حجم خاصی از مایع صاف شده (filtrate)و انتقال نمونه­ های غیر ویسکوز (non viscose) به کار می­رود.

اندازه­ های معمولی این نوع پیپت: ۵،۴،۳،۲،۱ و ۱۰ میلی­لیتر می ­باشد. گاهی اندازه ­های ۶،۸، ۲۵،۵۰ و ۱۰۰ میلی­لیتری آن هم وجود دارد.

جدول زیر نشان­ دهنده حد تحمل عدم صحت (Bias)پیپت ­های مختلف می­باشد.

قابلیت اعتماد (reliability)پیپت­های ولومتریک با کوچک شدن اندازه آن­ها کاهش می ­یابد. برای روش ­های میکروآنالیز باید از میکروپیپت­ های خاص دیگری استفاده شود.

درصد عدم صحت پیپت­ ها

۲۵ml ۱۰ml ۵ml ۱ml نوع پیپت
۰۲۵/۰

۰۳/۰

۱/۰

۱/۰

۲/۰

۰۲/۰

۰۲/۰

۰۳/۰

۰۶/۰

۰۳/۰

۱/۰

۰۶/۰

۰۱/۰

۰۱/۰

۰۲/۰

۰۴/۰

۰۲/۰

۱/۰

۰۴/۰

۰۰۶/۰

۰۱/۰

۰۲/۰

۰۱/۰

۰۵/۰

۰۲/۰

NBs standard

Class A volumetric

Mohr

Mohr long tip

Serological

Serologic large opening

Serologic long tip

ب) پیپت­ های اوسوالد –فولین (ostwald – Folin types): شبیه پیپت­ های ولومتریک است ولی حباب آن نزدیک به انتهای آن قرار دارد و سطح تماس آن با مایع کم می­شود.

اندازه­ های معمولی آن ۵/۰، ۱، ۲ و ۳ میلی­لیتر است.

این پیپت­ها برای اندازه­گیری دقیق مایعات ویسکوز (viscous) مثل خون و سرم به کار

می­روند.

بر عکس پیپت­های ولومتریک، پیپت اوسوالد، فولین یک حلقه حک شده نزدیک قسمت دهانی خود دارد که نشان می­دهد پیپت باید فوت شود.

پس از خروج کامل خون یا سرم و خروج قطرات آخری، باید پیپت را فوت کرد.

وقتی این پیپت­ ها با یک مایع کدر مثل خون پر می­شوند، قسمت بالای مینیسک (meniscus) باید خوانده شود.

کنترل سرعت تخلیه برای تمام محلول­های ویسکوز لازم است (باید با سرعت کم تخلیه شود)، تا لایه نازکی از محلول بر روی دیواره داخلی پیپت باقی نماند.

Graduated or measuring pipet

یک استوانه شیشه­ای با ضخامت یکسان است. دو نوع آن در بازار موجود است:

الف) Mohr type: بین دو علامت در ساقه کالیبره شده است.

ب) serologic type: تا نوک پیپت تقسیم­بندی شده است.

پیپت­های سرولوژیک باید فوت شوند تا تمام حجم مایع داخل خود را منتقل کنند.

این پیپت­ها دارای یک حلقه یا دو حلقه حک شده در نزدیک سطح دهانی خود هستند که نشان می ­دهد که این پیپت ­ها باید فوت شوند.

پیپت مور (Mohr): برای تخلیه احتیاج به کنترل مایع دارد و احتیاج به فوت کردن ندارد چون قسمت انتهای پیپت جزء تقسیم ­بندی نمی­باشد.

سوراخ خرجی پیپت­های سرولوژیک گشادتر از مور می­باشد و سریعتر تخلیه می­شوند.

اندازه­ های معمولی measuring pipets شامل: ۱/۰، ۲/۰، ۵/۰، ۲،۱، ۵ و ۱۰ میلی­لیتر می­باشند.

این پیپت­ها برای اندازه­ گیریی رآژنت­ هاب به کار می­روند و به قدر کافی برای انتقال نمونه و استاندارد، صحت ندارند. پیپت­های measuring از جنس بوروسیلیکات می­ باشند.

باید دقت کرد که در موقع کار پیپت­ های شکسته، خراش­دار و نوک شکسته دور انداخته شوند.

امروزه پیپت­ های از جنس شیشه­ های مخلوط (temperd glass) که دارای مقاومت شیمیایی زیادی هستند، کاربرد وسیعی پیدا نموده است.

گرچه نسبت به پیپت­ های بوروسیلیکات گرانتر هستند ولی به سادگی می­ شکنند.

این نوع پیپت مقاومت بیشتری به خراش، پریدن لبه آن دارند چون مقاوم­تر هستند.

استفاده از حجم ­های کمتر (درجه­بندی بینابینی پیپت) صحت به همان نسبت کاهش

می­یابد.

پس برای انتقال صحیح حجم از کوچکترین پیپت ممکن استفاده کنید که مجبور به استفاده از درجه­ بندی­ های بینابینی نشوید. در صورتی که خواستید با پیپت ۵ میلی­لیتری، ۳ میلی­لیتر را منتقل کنید از ۳ میلی­لیتر ابتدایی یا بینابینی پیپت استفاده کنید و هرگز از درجه­بندی انتهایی (آخر پیپت) استفاده نکنید.

صحیح­ ترین پیپت­ های موجود در بازار پیپت­های ولومتریک class A بوده و پیپت سرولوژیک نوک پهن دارای بیشترین عدم صحت می­باشد.

پیپت­ها به دو صورت به کار گرفته می­شوند:

  • To Deliver (D یا Ex): پیپت­های TD به دو نحو کالیبره شده­اند:

الف ) به صورتی که آخرین قطره مانده در پیپت باید با فوت کردن تخلیه شود. این پیپت­ها معمولاً دارای یک خط در بالای استوانه پیپت هستند (یا دو خط).

حجم مورد نظر را تا بالای خط کالیبراسیون کشیده و پیپت را به صورت کاملاً عمودی جلوی چشم می­گیریم و مینیسک پایینی مایع را بر روی خط کالیبراسیون تنظیم می­کنیم.

پیپت را با گاز تمیز می­کنیم. (برای مایعات ویسکوز مینیسک بالایی را تنظیم می­کنیم).

پیپت را به دیواره داخلی ظرف مورد نظر تماس داده و به صورت عمودی اجازۀ تخلیه آزاد مایع را می­دهیم

(بدون کج کردن پیپت یا تغییر سرعت تخلیه) چون پیپت در حالت عمودی برای انتقال حجم مشخص کالیبره شده است.

پس از تخلیه کالمل مایع دو ثانیه صبر کرده و آن رافوت می­کنیم (مثل پیپت­های سرولوژیک معمولی).

ب) به صورتی که قطره آخردر پیپت دست نخورده باقی می­ماند. (در صورت فقدان خط کدر بالای استوانه) در این صورت پس از تخلیه کامل محلول دو ثانیه صبر کرد و پیپت را برمی­داریم (مثل پیپت­ های ولمتریک).

۲) پیپت­ های To contion  (T.C یاIn ): این پیپت ­ها برای کل حجم مایع درون پیپت کالیبره شده­اند و باید به نحوی تخلیه شوند که قشر بسیار نازک جداره داخلی پیپت

نیز برای انتقال صحیح حجم با محلول گیرنده شسته شوند.

اکثر پیپت­ های با حجم کمتر از ۵/۰ میلی­­لیتر T.C یا In هستند مثل پیپت sahli برای

اندازه­گیری هموگلوبین.

0/5 ( 0 بازدید )

بازدیدها: 4

مطالب زیر را حتما بخوانید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *