خانه > مقالات آزمایشگاه > کنترل کیفی در آزمایشگاه > تست حساسیت باکتری های بی هوازی

تست حساسیت باکتری های بی هوازی

تست حساسیت باکتری­های بی هوازی

اگر باکتری بی هوازی به خوبی شناخته شده و ایزوله شود، پیشگویی الگویی حساسیت آنها با صحت بالا امکان­پذیر است.

تست حساسیت باکتری­های بیهوازی در موارد زیر ضروریست:

  • عفونت­های شدید
  • عفونت­هایی که به درمان مناسب پاسخ نداده­اند.
  • عفونت­هایی که پس از درمان اولیه عود کرده­اند.

در مورد اکثر عفونت­  های بیهوازی، درمان آنتی­بیوتیک باید قبل از ارسال نتایج تست حساسیت شروع شود.

روش­ های خاصی جهت آنتی­بیوگرام باکتری­های بی هوازی وجود دارد.

روش Bauer- Kirby برای باکتری­های بیهوازی ارزش ندارد.

دیسک­های استاندارد برای شرایط بیهوازی ساخته شده است ولی روش­های متفاوتی براساس سرعت رشد باکتری­های بیهوازی باید به کار برده شود.

روش ساده تست حساسیت باکتری­های بیهوازی روش broth test می­باشد، 3 لوله با غلظت­های متفاوت آنتی­بیوتیک و در شرایط بیهوازی به کار برده می­شود.

روش دیگر روش disk in broth می­باشد. دارو از دیسک خارج شده و غلظت موردنظر

را در broth تولید می­کند.

ولی این روش نیاز به brothprereduced    و دستگاه­های گاز (بیهوازی) دارد.

روش دیگر انجام تست diskbroth  در تیوگلیکولات و انکوباسیون بیهوازی می­ باشد.

غلظت داروهای پیشنهادی جهت آنتی­بیوگرم باکتری­های بیهوازی عبارت است از: تتراسایکلین: g/ml3؛ کربنی سیلین: 100 اریترومایسین:   g/ml3؛ پنی سیلین:   g/ml2؛ کلیندامایسین g/ml6.

روش دیگر، تهیه غلظت دو برابر آنتی­بیوتیک در لوله و فریزکردن آن می­باشد، در موقع انجام تست لوله محتوی آنتی­بیوتیک حل شده و مقدار مساوی محیط کشت broth حاوی باکتری به آن اضافه کنید.

روش رفرانس تست حساسیت باکتری­های بیهوازی طبق نظر NCCLS، متد agar dilutionمی­باشد.

کنترل کیفی محیط کشت (Media):

کنترل کیفی محیط­های کشت بسیار مهم است، صحت محیط­ های کشت برای مقاصد موردنظر اهمیت زیادی دارد.

کنترل کیفی محیط ­های کشت نشان می­دهد که محیط مورد نظر مطابق استانداردهای موجود عمل می­کند.

خریداری محیط­ های کشت باید تحت­نظر مستقیم آزمایشگاه باشد، محیط­ های کشت ممکن است حاوی ترکیبات ناخواسته یا ناخالصی­ هایی باشند.

(مثلاً آگار، پپتون، ژلاتین،  ineat extract و yeast extract  و bile salts ناخالص باشند).

برای اطمینان از اینکه محیط کشت براساس استانداردهای مورد تأیید عمل می­کند باید محیط کشت­ ها batch to batch (برای هر batch number) و در فواصل مرتب کنترل شوند. تنها صحت فرمول محیط کشت برای اطمینان از خصوصیات رشد میکروب­ ها بر روی محیط کافی نیست.

باید محیط­ های کشت مناسب، مورد تأیید و با کیفیت بالا خریداری شوند.

خصوصیات رشد میکروب­ها در شرایط روتین برای هر محیط کشت بررسی شود.

انتخاب محیط ­های کشت:

هر نمونه ارسالی به آزمایشگاه احتیاج به انواع خاصی از محیط­ های کشت برای جداسازی باکتری­ها دارد.

محیط­ های کشت موردنظر برای هر نمونه براساس توانایی تسریع و بهبود رشد

باکتری­ های موردنظر انتخاب می­شوند.

محیط ­های کشت دارای دامنه عملکرد متفاوتی می­باشند. محیط­ های کشت ممکن است انتخابی (selective) برای ارگانیسم خاصی باشند، ممکن است افتراقی (differential) براساس خصوصیات فیزیولوژیک ارگانیسم­ها  باشند، ممکن است مغذی(enriched media) باشند و سبب تسریع رشد اکثر ارگانیسم­ها شوند.

لازم است خصوصیات رشد باکتری­ها بر روی محیط­ های کشت متفاوت بررسی و آموزش داده شود. مثلاً رشد باکتریE. coli  بر روی محیط­ های بلاد آگار، مک کانکی،SS ،EMB ، agar LD، Hektoen  و … بررسی شود.

انتخاب نوع محیط کشت برای جداسازی باکتری­ها فوق ­العاده مهم است.

عدم وجود محیط کشت مناسب حتی در صورت وجود پرسنل مجرب و دستگاه ­های خوب باعث خطا می­شود.

انتخاب محیط کشت برای جداسازی روتین باکتری­ها باید براساس تفهیم عملکرد آنها، پایداری، عملی بودن و reliability آنها باشد.

محیط­ های کشت انتخابی باید در شرایط خاص آزمایشگاه، مناسب عمل کند. محیط­های کشت تازه تهیه شده باید با محیط ­های در حال کار مقایسه شوند تا صحت آنها به اثبات برسد.

تهیه محیط ­های کشت(preparation):

در سال­ های اخیر استفاده از محیط­های کشت آماده یا تقسیم شده رایج شده است، محیط ­های کشت خریداری شده معمولاً در آزمایشگاه حل شده و تقسیم می­شوند. استفاده از محیط­ های کشت خشک (dehydrated) در اکثر آزمایشگاه­ ها رایج است.

معمولاً محیط­سازی و تقسیم محیط­ ها به پرسنل بی­تجربه سپرده می­شود، این کار باعث خطا و اشکالات زیادی می­گردد.

تهیه، ساخت و تقسیم محیط­های کشت اهمیت زیادی دارد.

همچنین ببینید

کنترل کیفی خارجی (External quality assessment)

کنترل کیفی خارجی (External quality assessment): برای کنترل کیفی خارجی هماتولوژی از نمونه ­های زیر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *